Behandeling tegen rimpels

Botox

Botuline toxine (veelal bekend onder de merknamen Botox®, Dysport® of Azzalure®) is een natuurlijk eiwit en wordt gebruikt tegen rimpels, hoofdpijn en migraine, overmatig zweten en tandenknarsen.

Botuline toxine

In de reguliere geneeskunde wordt botuline toxine al vele jaren gebruikt om bijvoorbeeld spastische spieren te laten ontspannen of als bestrijding bij chronische hoofdpijn. In de cosmetische geneeskunde wordt Botox® gebruikt om de spieractiviteit en daarmee de actieve rimpelvorming van bijvoorbeeld het voorhoofd, de frons en het gebied rond de ogen te verzachten.

Botox® kan enorm verlichtend werken tegen meer dan alleen rimpels.

We gebruiken Botox® overigens niet alleen om rimpels te verzachten, maar ook tegen overmatig zweten in de oksels, handen, of voeten, tegen hoofdpijn, migraine en tegen tandenknarsen.

Wij gebruiken uitsluitend:

Consult

Er vindt altijd eerst een consult plaats met de cosmetisch arts. Tijdens dit consult worden onze methode, uw wensen en de realistische mogelijkheden besproken.

Persoonlijk behandelplan

Tijdens het consult inspecteert de arts het te behandelen gebied. Omdat elke huid en elke vorm van rimpels, hoofdpijn, tandenknarsen en overmatige transpiratie anders is stellen we per persoon een eigen behandelplan op. De exacte prijs per behandeling en het aantal benodigde behandelingen verschilt daarom ook per persoon.

Voor een consult rekenen wij € 50,-. Op aanvraag kunnen wij in de meeste gevallen een consult met direct daarna een behandeling inplannen.

Botox® kan worden ingezet tegen rimpels, overmatig zweten, hoofdpijn en tandenknarsen.

Meer dan 15 jaar ervaring

Omdat Botox® al vele jaren gebruikt wordt in de medische wereld zijn de lange termijn effecten bekend en wordt het middel gezien als een veilig product. Het is echter wel belangrijk dat Botox® door een deskundig arts wordt toegediend om op een veilige manier de meest optimale resultaten te behalen. We hebben inmiddels ruim 15 jaar ervaring met botuline toxine en hebben daardoor een grote variëteit aan huid, rimpels, hoofdpijn, tandenknarsen en overmatige transpiratie behandeld. Onze cosmetisch artsen zijn daarmee uitermate geschikt om de meest effectieve behandeling samen te stellen en uit te voeren.

Elke behandeling wordt afgestemd op de vorm van de klacht en uw wensen.

Voorzorg

Voor een behandeling met botuline toxine is geen voorzorg vereist. Eventuele make-up wordt voorafgaand aan de behandeling verwijderd. Er zijn enkele situaties waarbij wij u niet met Botox® kunnen behandelen: als u zwanger bent, borstvoeding geeft, of als u een spierziekte of bepaalde immuunziekte heeft. Ook als u zwanger wilt worden in de eerste 6 maanden na de behandeling is het beter om een behandeling met Botox® uit te stellen tot na de zwangerschap.

De duur van de behandeling is afhankelijk van de grootte van het gebied dat u wilt laten behandelen en varieert tussen de 15 en 30 minuten. De meeste mensen ervaren de injecties niet als pijnlijk.

Rimpels

“Kijk niet zo boos!” krijgen te veel mensen onterecht te horen. De rimpels tussen de wenkbrauwen (de frons) slijten na veelvuldig fronsen in de huid. Hierdoor lijkt het alsof iemand constant boos kijkt, terwijl dat niet zo is.

“Kijk niet zo boos!”

Veel rimpels komen voort uit het aanspannen van bepaalde spieren in het gezicht. De kraaienpootjes (lachrimpels) ontstaan door het aanspannen van de kringspier rondom het oog, de frons door boos of streng te kijken en de rimpels in het voorhoofd door verbaasd te kijken. Zo zijn er meerdere locaties in het gezicht waar rimpels ontstaan door het aanspannen van spieren (denk ook aan de neus en het gebied rond de mond).

Botox® wordt gebruikt om deze spieren in het gezicht gedeeltelijk te ontspannen. Botox® wordt door middel van een kleine injectienaald direct in de spier gebracht en zorgt ervoor dat de zenuw de betreffende spier (tijdelijk) niet meer kan activeren. Wanneer deze spieren niet meer zo extreem kunnen worden gebruikt zullen de rimpels niet meer actief worden gevormd. De rimpels zijn direct na de behandeling wel nog zichtbaar - vergelijk het met vouwen in een stukje papier. Als het papier niet meer actief gevouwen wordt zitten de vouwen zelf er nog wel in. Alleen na verloop van tijd, met het vernieuwen van de huid, zullen de rimpels zichtbaar verzachten.

Door rimpels met Botox® te verzachten krijgt het gezicht een uitgeruste, vriendelijke en open uitstraling.

Botox® wordt met name gebruikt voor ondiepe rimpels. In het geval van diepere rimpels spreekt men van volumeverlies en is er waarschijnlijk een filler nodig. Vaak geeft een Botox® of filler behandeling in combinatie met een huidverjongingsbehandeling het mooiste resultaat. De Botox® en fillers verzachten de rimpels, terwijl de behandeling met de IPL- en lasermethode de huid verjongt en verfrist.

Overmatig zweten

Overmatige transpiratie, ook wel hyperhidrosis genoemd, kan met Botox® goed verholpen worden. Overmatig zweten komt meestal voor in de oksels, maar kan ook op de handpalmen, de voetzolen en het voorhoofd voorkomen.

Door deze gebieden met Botox® te behandelen wordt de prikkeloverdracht van de zenuwuiteinden naar de zweetkliertjes geblokkeerd, waardoor deze geen of minder zweet zullen produceren.

De behandeling van overmatige transpiratie is lokaal en beïnvloed de zweetproductie elders in het lichaam niet. Er is daarom geen sprake van een totale verhindering van zweten op het lichaam. Het effect van Botox® is binnen enkele dagen na de behandeling merkbaar. De zweetproductie is na 2 weken maximaal verminderd of zelfs zo goed als stopgezet.

Het terugdringen van overmatig zweten kan voor het dagelijks leven enorm geruststellend werken.

Bij een hyperhidrose behandeling van de oksels blijft het resultaat langer behouden, gemiddeld 3 tot 6 maanden. Als het effect begint te verzwakken, kan de behandeling zonder risico worden herhaald.

Hoofdpijn

Iedereen heeft weleens last van hoofdpijn. Wanneer hoofdpijn zeer frequent aanwezig is en wanneer de pijn erg intens is kan er gesproken worden van spanningshoofdpijn of migraine. De behandeling van migraine en spanningshoofdpijn vergt expertise en verschilt per persoon.

Migraine kan een grote impact hebben op het dagelijks leven. Een beetje Botox® kan helpen om migraine tegen te gaan.

Botox® blokkeert de prikkeloverdracht van de zenuwuiteinden naar de spieren die verantwoordelijk zijn voor de hoofdpijn of migraine. Het effect van de behandeling is binnen enkele dagen merkbaar. De hoofdpijnklachten minimaliseren en zijn na 2 weken maximaal verminderd. Uit onderzoeken naar de effectiviteit van Botox® bij migraine bleek dat de migrainefrequentie gemiddeld afnam van bijna 7 dagen per maand naar nog geen dag per maand.

Tandenknarsen

Wanneer Botox® in de kauwspier wordt geïnjecteerd zullen de klachten van tandenknarsen en het klemmen van de kaken verminderen. De behandeling zorgt er namelijk voor dat de kauwspier niet meer zo intens kan worden aangespannen. Hierdoor worden de tanden beschermd en voelt de kaak minder gespannen.

Nazorg

Meestal ziet de huid er na een behandeling met Botox® normaal uit. Na de behandeling zijn de volgende praktische zaken echter wel van belang:

  • Meteen na de behandeling kunt u eventueel weer werken; sporten kan weer na 4 uur.
  • Na de behandeling kan er eventueel wat zwelling en roodheid ontstaan. Dit verdwijnt vanzelf.
  • Er kunnen ook bloeduitstortingen (blauwe plekjes) ontstaan. Deze blijven enkele dagen tot weken zichtbaar, meestal zolang als u normaal gesproken blauwe plekken houdt.
  • De eerste 6 weken dient u het behandelde gebied goed te beschermen tegen de zon met een goede UV-beschermingsfactor (factor 30). Eventuele blauwe plekken dient u zeker goed te beschermen met een beschermingsfactor (factor 30).

Resultaat

Het effect van Botox® is met 4 tot 5 dagen na de behandeling merkbaar en is na 2 weken optimaal. Indien nodig kan er in de 3e of 4e week na de behandeling een controle plaatsvinden.

Over het algemeen werkt Botox® 3 tot 4 maanden. In deze periode zult u merken dat de spieren die behandeld zijn niet meer zo actief aangespannen kunnen worden. Bij een behandeling tegen rimpels zullen deze in de loop van maanden langzaam verzachten met het vernieuwen van de huid. Bij tandenknarsen, hoofdpijn en overmatige transpiratie zal Botox® in deze periode van 3 tot 4 maanden zorgen voor een afzwakking hiervan.

Behandelde klachten zoals hoofdpijn en overmatig zweten zullen merkbaar minder zijn in de periode dat Botox® actief is.

Vervolgbehandeling

De werkingsduur en het resultaat verschilt per persoon. Over het algemeen werkt Botuline toxine 3 tot 4 maanden, hierna is het verdwenen. Dit betekent dat u na deze periode weer actief rimpels kunt vormen, of bijvoorbeeld weer last kan krijgen van hoofdpijn, tandenknarsen of overmatig zweten. Na deze 3 tot 4 maanden kan de behandeling zonder problemen herhaald worden. Behandelingen geven bij herhaling vaak een nog mooier en langduriger effect. Er moet echter wel minimaal 3 maanden tussen de behandelingen zitten gezien u anders antistoffen aan kunt gaan maken tegen de Botox®, met als gevolg een verminderde werking van het product.

Behandelde rimpels zullen in de loop van maanden langzaam verzachten.

Prijs

Vanaf € 300,-

De exacte prijs wordt samen met uw persoonlijke behandelplan opgesteld tijdens het consult met de cosmetisch arts. Voor een consult rekenen wij € 50,-. Op aanvraag kunnen wij in de meeste gevallen een consult met direct daarna een behandeling inplannen.

Voor het maken van een afspraak kunt u bellen met 020 67 11 379


Nieuwsgierig geworden?

Maak een afspraak

Stel een vraag


Onze behandelaars

Leo van Rozelaar

Injectables

Tom decates

Injectables