Spataderen (Flebologie)

Spataderen (varices) zijn aderen die abnormaal verwijd zijn. Enkele miljoenen Nederlanders hebben last van deze aandoening; vrouwen hebben echter vaker spataderen dan mannen.

Voorkomende klachten zijn zware, vermoeide of pijnlijke benen of een jeukend of branderig gevoel in de benen. Ook kunnen tintelingen in de voetzool, dikke enkels aan het eind van de dag of nachtelijke krampen ontstaan. Deze klachten worden veroorzaakt door de stuwing in de aderen. Bij langer bestaande spataderen kunnen door deze stuwing ook huidafwijkingen ontstaan zoals eczeem, bruine huidverkleuringen (pigmentatie), schilfering en in het ergste geval een open been.

Cosmetisch effect

Spataderen zijn vaak zichtbaar, maar geven niet altijd klachten. Men vindt de spataderen vaak wel cosmetisch storend. Tegelijkertijd kunnen spataderen ook niet zichtbaar zijn, maar wel klachten geven. De arts die spataderen behandelt binnen het Medisch Laser Centrum heeft jarenlange ervaring.

Het ontstaan van spataderen

In een goed functionerend vaatstelsel brengen de slagaderen het bloed van het hart naar alle andere delen van het lichaam en brengen de aderen het bloed vanuit het lichaam weer terug naar het hart. In de aderen zitten kleppen die ervoor zorgen dat het bloed maar één kant kan opstromen, namelijk naar het hart toe. Als deze klepjes niet meer goed sluiten, wordt het bloed niet meer voldoende omhooggestuwd en ‘zakt’ het bloed weer terug naar beneden. Dit zorgt voor stuwing en druk in de aderen waardoor deze verwijden. De meeste spataderen ontstaan na de puberteit of tijdens de zwangerschap. Verder komen spataderen ook vaak voor bij mensen die beroepsmatig veel moeten staan.

De behandeling

Spataderen worden bij het Medisch Laser Centrum door middel van twee technieken behandeld: sclerocompressietherapie en echogeleide foamsclerotherapie (foamen).

Sclerocompressie

Bij sclerocompressietherapie kunt u meteen behandeld worden. Door middel van kleine injecties wordt op een paar plaatsen in de spatader vloeistof ingebracht. Door de vloeistof verkleeft de spatader. Deze verkleving wordt ondersteund door een aantal dagen een zwachtel en kous te dragen. Deze behandeling wordt over het algemeen niet als pijnlijk ervaren. Meestal wordt er één been per keer behandeld.

Foamsclero (foamen)

Als de spataderen groter zijn kan de echogeleide foamsclerotherapie een goede behandeling zijn. De echogeleide foamsclerotherapie lijkt erg op de sclerocompressietherapie. Het verschil is dat de in te spuiten vloeistof van te voren is ‘opgeschuimd’. Schuim is dikker dan vloeistof en werkt daardoor beter in op de vaatwand. Ook na deze behandeling wordt de verkleving ondersteund met behulp van een zwachtel en kous.

Spataderen hoeven lang niet altijd problemen te geven. De kans op het krijgen van een aderontsteking (flebitis), stolselvorming (trombose) of een open been (ulcus cruris) is wel groter. Het kan daarom verstandig zijn om ze door de arts te laten bekijken en eventueel te laten behandelen.

Tijdens het eerste consult met de arts kunt u een indicatie krijgen van de mogelijkheden en kosten van een behandeling.
De kosten voor een consult bedragen € 30. Indien de behandeling binnen 6 maanden na het consult plaatsvindt worden deze consultkosten verrekend.

Nieuwsgierig geworden?

Maak een afspraak

Stel een vraag